Horvát Adria

Általános tudnivalók

GYAKORI BALESETEK, PROBLÉMÁK

 

Megérdemelt pihenése érdekében fogadjon meg néhány tanácsot tőlünk, amiről irodánkban felvilágosítást kaphat.

  1. Az ivóvíz használata nem mindenütt javasolt, a legjobb megoldás a közértben vásárolt palackos víz használata.
  2. A nyári, vízmelletti meleget, UV. sugárzást nem mindenki tűri el egyformán, sok folyadék (üdítő, ásványvíz) fogyasztása ajánlott. A napszúrás elkerülésének érdekében nem javasolt a déli időszakban (12-15 óráig) a napozás, fürdés. Nem tévedésből gyakorolják ezen az égövön a sziesztát!
  3. “Tele” gyomorral, esetleg alkoholos ital befolyása alatt soha ne menjünk a tengerre fürödni!
  4. Táplálkozzunk az évszaknak megfelelően, az úgynevezett könnyű ételek a megfelelőek, sok gyümölccsel, zöldséggel.

 

A STRANDOLÁS, FÜRDŐZÉS VESZÉLYEI !

 

Mivel a tenger vize nagy tisztaságú, sok helyen előfordulnak különböző élőlények amelyek az önfeledt fürdőzést megzavarhatják. Három dologra hívnánk fel a figyelmet!

  1. Találkozhatunk medúzákkal, melyek nem a legkellemesebb élményt nyújtják a számunkra, különösen azok számára nem, akik talán túlérzékenyek rájuk. Csúnya nyomot tudnak hagyni a különböző testrészeinken. Kezelése általában gyors eredményre vezet (allergia elleni kenőcs), de létezhetnek igen makacs tünetek is.
  2. Az előzőekben említett tiszta, élettel teli tengervízben előszeretettel tartózkodhatnak a tengeri sünök, melyek csak akkor kellemetlenek, ha a szúrós tüskéikkel találkoznak a gyanútlan fürdőző talpával, lábával. A megelőzés érdekében otthon, vagy itt, vásárolhatunk műanyagszandált, cipőt, papucsot.
  3. Bármilyen szörnyűségesen néz is ki némely tengeri hal, nem is gondolnánk, hogy a látszatra (nagyon hasonló az otthoni keszeghez) jelentéktelen tengeri pók (morskipauk), nagyon veszélyes lehet. A feje mögött, az oldalán, a hasán található igen hegyes tüskékben erős mérget tárol, amely zsibbadást, szívelégtelenséget válthat ki, különösen az arra érzékenyek számára. A tünetek enyhítése érdekében melegvizes borogatást alkalmazunk, de nem ritka az orvosi beavatkozás sem.

Bővebb tájékoztatást irodánkban kaphatnak!!