Horvát Adria

Kornati Nemzeti Park

KORNATI NEMZETI PARK

Virszigettől, kb. 27 km szárazföldi utazás (délkeleti irányban), majd kb. 15 km (nyugati irányú) hajózás után érünk a nemzeti parkba.

A páratlan szépségű Kornati-szigetek, a legenda szerint úgy keletkeztek, hogy a teremtés befejeztével az Isten egy apró mozdulattal a tengerbe dobta a maradék köveket, majd lenézett, és olyan tökéletesnek találta a látványt, hogy úgy gondolta, kár lenne rajta bármit is változtatni.

Nevét a szárazföldhöz legközelebbi Kornat-szigetről kapta. A kontinenstől kb. 15 km távolságban helyezkedik el “Dalmácia ékköve”, melyet 8 nagyobb, 109 kisebb sziget és 30 szirt alkot. 1980 óta az egész terület nemzeti parkká lett nyilvánítva. A szigetek anyaga mészkő, mely vízelnyelő. Állandó lakott terület nincs, habár már az őskorban illírek, majd rómaiak éltek itt. Torneta nevű településen kora keresztény templom maradványait tárták fel. A szigetcsoport a 16. században velencei birtok volt, haszonbérbe adták különböző zadari családoknak. Ma a szigetek igaz, hogy a nemzeti parkhoz tartoznak, de magántulajdonban vannak.

Ebben a régióban nyaralva feltétlenül tegyünk egy kirándulást a Kornati-szigetek különleges és semmihez sem hasonlítható világába, ahol a tenger valószínűtlenül sötét kékje találkozik a kopár sziklák kápráztató fehérségével.A búvárkodókat jól képzett búvárvezetők várják a helyi “búvártámaszpontokon”,akik készséggel adnak tanácsokat a leglátványosabb merülési terepek megközelítéséhez.

E páratlan szépséget, látványt nem is ecsetelném tovább, helyettem a képeink talán jobban érzékeltetik azt!

“Prezida” d.o.o.

A következő videót Time Will See youtube felhasználó készítette: