Horvát Adria

Plitvicei Nemzeti Park

Plitvicei Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Vir-szigettől északkeleti irányban 190 km-re található. Túlnyomóan sűrű erdőkkel borított területén mintegy 16, egymással összefüggő, kristálytiszta vizű tó található. A víz színe a türkiztől a smaragdzöldig terjed, a tavak közötti számottevő szintkülönbség folytán a természet csodálatos vízeséseket hozott létre, ami valósággal ámulatba ejti a szemlélőt…

A mediterrán és a kontinentális éghajlat keveredéséből igen kellemes mikroklíma alakult ki, nyaranta kellemesen meleg az idő, a tél viszont hamar beköszönt Az ősz és a tavasz csodát varázsol a vízfelületekkel tarkított erdei tájra, ezért a tóvidék az év minden szakában más-más arcot mutat, amiért a   Plitvicei-tavak Európa legcsodálatosabb természeti szépségei közé tartoznak. Az UNESCO 1979-től jegyzi a Plitvicei-tavakat a Világörökség részeként. A 266 km2 -en elterülő Nemzeti parkot 16 teraszos fekvésű tó alkotja, amelyek vízesésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az első tó 636 méterrel a tengerszint felett található, míg az utolsó, (8 km-el délebbre) 133 méterrel alacsonyabban fekszik. A tavak legnagyobb mélysége 46m.

A Plitvicei-tavak egyik különlegessége a víz áttetszősége, amely akár a 8 métert is elérheti.

A tórendszer két csoportra osztható: a felső tavak (12), melyek nagyobbak és békésebbek (sűrű erdők veszik körül), míg a 70 méter magas sziklafalak tövében található alsó tavakat (4) alacsonyabb növényzet övezi.

Az 1949-ben nemzeti parkká nyilvánított Plitvicei-tavak mára Horvátország leglátogatottabb idegenforgalmi célpontjának számítanak, a látogatók még a Dubrovnikba utazók számát is meghaladják. Ideális pihenőhelynek számít a tengerpartra utazó turisták számára. A nézelődőket több kilométer hosszú rendezett gyalogösvény várja, kanyargós, fából készült hidakon lehet átkelni a tavak felett. Turistavonattal és hajóval is körbe lehet utazni. A választott programtól függően,(hat turistaútvonal áll a vendégek rendelkezésére) 3 – 6 órás kirándulás vár a látogatókra. Nyáron a legnagyobb tavak, a Prošćansko, Kozjak hőmérséklete 24°C-os, ezért fürdőzésre is kiválóan alkalmasak. A tavak mentén összesen 20 barlang található, melyek közül a Golubinjača, a Mračnjača, a Velika pećina és a Šupljara a legismertebbek.

Az állat és növényvilág érdekességei

A területet igen változatos növénytakaró borítja, találhatóak itt mediterrán, kárpát-medencei, eurázsiai, arktikus boreális, endemikus fajú növények is. Az erdők leggyakoribb fája a bükk, melynek fontos ökológiai szerepe van (megakadályozza a talajeróziót), a terület kb. 73%-át uralja. A magasabban fekvő helyeken, a bükkerdők felett, találhatjuk a fenyőt, az erdők  mintegy 22% -át uralja. A Dinari-hegység talán legszebb őserdeje a Čorkova-öböl mellett található, ez a 80 hektáros területű erdőség emberi beavatkozás nélkül, természetes körülmények között fejlődik. Területén a növényvilág több óriásával is találkozhatunk: a több mint 50 méter magas lucfenyő, vagy a kb. 140 cm törzsátmérőjű jegenyefenyő. A Nemzeti Park több területe a kivételes értékük miatt, rezervátumokká lettek nyilvánítva. Az itt előforduló állatfajok közül érdemes megemlíteni a barnamedvét, a farkast, rókát, a hiúzt, a borzot is. A tavakban nagyszámú pisztráng él. A Park madárvilága is rendkívül gazdag: több mint 140 madárfaj, az énekestől a ragadozóig, fészkel errefelé. A Horvátországban előforduló lepkefajok megközelítőleg 30%-a honos a Plitvicei-tavak területén.

RÖVIDEN, TÖMÖREN: EZT LÁTNI KELL!

A következő kedvcsináló videót Skycam.Studio készítette: